23 Ekim 2016 Pazar

SHADER

Modern Gpu'larda Kullanılan Shader'ların İsimleri Ve Görevleri


    Shader, programlanabilir GPU’ların ortaya çıkmasından sonra hayatımıza girmiştir. Shaderlar, vertex'lere ya da pixellere hükmetmek üzere yazılan küçük program parçalarıdır. 

    Çok genel olarak, geometrik yapılar CPU'dan graphics pipeline denen bir yerlere gönderilir, burada öncelikle vertex shaderlar sayesinde vertex’lerin transformasyonları, texture koordinatları gibi şeylerle oynanabilir. Ardından pixel shader gelir, bu da ekrana çizilen her bir noktanın özelliklerini değiştirme şansı verir bize. Doğası gereği pixel shader çok daha yoğun bir iş yapmaktadir, bu yüzden per-pixel diye tabir edilen işler genelde iyi bir ekran kartı gerektirir.

TEPE (VERTEX) SHADER 

    Grafik işlemcisine verilen her tepe noktası için bir defa çalıştırılır. Bu işlem, tepe noktasının 3 boyutlu pozisyonun ekranda gözükecek 2 boyutlu koordinatına çevrilmesi için yapılır. Tepe tarayıcısı pozisyon, renk, doku koordinatları gibi özellikler üzerinde işlem yapabilirken yeni bir tepe noktası yaratamaz. Bu tarayıcının çıktısı bir diğer tarayıcıya aktarılır.



GEOMETRİ (GEOMETRY) SHADER

     Herhangi bir ağ üzerindeki tepe noktalarını silebilir veya yenilerini ekler. Geometrik tarayıcılar, var olan ağa hacimsel detay kazandırmak içinde kullanılabilir ki bunu CPU ya yaptırmak ekstra yük getirecektir.




NOKTA (PIXEL) SHADER 

    Her bir noktanın (pixelin) renk değerini hesaplarlar. Buraya girdiler, grafik işhattına giden poligonları dolduran ızgara ünitesinden gelir. Nokta tarayıcılar genellikle ışıklandırma efektleri, pütür kaplama veya ton ayarı için kullanılır.


V-SYNC

Vsync nedir?

    Vsync, Vertical Synchronization kelimesinin yaygın kullanılan kısaltması. Türkçesi "dikey senkronizasyon" anlamına gelmektedir.
    Vsync (Vertical Synchronization) açılınca ekran kartının tazeleme hızıyla, monitörün tazeleme hızı denkleştirilir. Vsync kapalıyken görüntüde kırılmalar olur. Özellikle 3rd person ve 1st person kameralı oyunlarda mouse hızlı hareket ettirilidiğinde bu kırılma rahatlıkla görülür. Ekranın ortasından titreyen bir çizgi olarak geçer. Kapatıldığında ise fps artar.
    Önce kırılma da diyebileceğimiz "tearing"in ne olduğunu bilmeliyiz. Eğer ekran kartı monitöre belirli bir zamanda monitörün gösterebileceğinden daha fazla kare gönderirse ekranda kırılmalar olur ve bu kırılmalar da hassas bir gözü çoğu zaman rahatsız eder. Görüntüdeki bu kırılmalara "tearing" denir.
    İşte bu kırılmaları engellemek için V-Sync kullanılır ve oyunlarda saniyede gösterilecek kare sayısının monitörün tazeleme hızını geçmemesi sağlanır. Günümüzde 60 Hz`in altındaki tazeleme hızları kullanılmadığından en kötü durumda bile oyun performansı 60 FPS ile sınırlanır ki bu da oyunlar için çoğunlukla ideal hızdır.

    Aşağıda ilk resimde bazı "tearings" (kırılmalar) var. ikince resimde ise bu kırılmalar V-sync ile düzeltilmiş.


BENCHMARK SİTELERİ

Benchmark Nedir? 


      Hız testi (benchmark), gerçek hayattakine benzer işlemleri seri bir biçimde belirli bir donanım üzerinde yürütmektir. Örneğin işlemci testinde bir laptop'un işlemcisi, verileri ne kadar hızlı şifreleyebileceğini görmek üzere bir dizi matematiksel teste tabi tutulabilir. Sabit disk testlerinde büyük bir dosyanın ne kadar zamanda yazılıp okunabildiği, GPU testlerinde ekranda belirli sayıda nesne varken kaç FPS'ye ulaşıldığı test edilebilir. 

    Test sonuçları tek başlarına çok şey ifade etmeseler de, iki ürünün test sonuçlarını karşılaştırdığınızda hangisinin daha iyi performans sunduğu konusunda karar vermeye başlayabilirsiniz.

    İşlemci testi, ram testi, ekran kartı testi vb. testlerin yapıldığı siteler aşağıda verilmiştir.

1. https://www.cpubenchmark.net/

2.http://www.videocardbenchmark.net/

3.http://www.passmark.com/products/pt.htm

EKRAN KARTLARI VE ÖZELLİKLERİ

1.MSI R7 240

Slot Tipi: PCI-Express x16 
Bellek Kapasitesi:  2048 MB
Bellek Tipi: DDR3
Bellek Bant Genişliği: 72 GB / s


2.EVGA GTX750

Slot Tipi: PCI-Express 
Bellek Kapasitesi: 2 GB
Bellek Tipi: GDDR5
Bellek Bant Genişliği: 86.4 GB / s


3.MSI R9 380 GAMING

Slot Tipi: PCI-Express x16 
Bellek Kapasitesi: 4 GB
Bellek Tipi: DDR5
Bellek Bant Genişliği: 256 Bit



4.Sapphire Amd Firepro S9150 

Slot Tipi: PCI-Express x16 3.0
Bellek Kapasitesi: 16 GB
Bellek Tipi: DDR5
Bellek Bant Genişliği: 512 Bit

5.Sapphire AMD FirePro W9100 

Slot Tipi: PCI-Express x16 3.0
Bellek Kapasitesi: 16 GB
Bellek Tipi: DDR5
Bellek Bant Genişliği: 512 Bit


CUDA VE ALTERNATİF TEKNOLOJİSİ

CUDA nedir?


    CUDA, NVIDIA’nın GPU (grafik işlem birimi) gücünü kullanarak hesaplama performansında büyük ölçüde artışlara olanak veren paralel hesaplama mimarisidir.
    Yazılım geliştiriciler, bilim adamları ve araştırmacılar bugüne kadar satılan milyonlarca CUDA etkinleştirilmiş GPU ile görüntü ve video işlem, hesaplamaya dayalı biyoloji ve kimya, akışkan dinamiği, bilgisayarlı tomografi, sismik analiz, ışın izleme ve çok daha fazlası dahil olmak üzere geniş bir aralıkta kullanım alanları bulmaktadır.

CUDA Nasıl İşler?
    Genellikle video işleme ve dönüştürme konusunda kullanılan CUDA’nın direkt olarak bu işe yönelmediğini en başından belirtmek gerek. Birbiri ile veri paylaşımı yapabilen paralel dizilime sahip çekirdekler, CPU’nun tek düzen şeklinde yapacağı işi yayarak gerçekleştirir. Farklı hatlara yüklenen işlemler yavaş gerçekleşir fakat tek yolda yapılabilecek süreden daha kısa sürede işlem sonuçlanır. 

PCI EXPRESS

PCI EXPRESS VERSİYONLARI

1. PCI Express 1.0a
2. PCI Express 1.1
3. PCI Express 2.0
4. PCI Express 2.1
5. PCI Express 3.0
6. PCI Express 4.0


PCI Express 1.0a
    2003 yılında, PCI-SIG slot başına 250 MB / s veri hızı ve saniyede (GT / s) başına 2.5 gigatransfers bir aktarım hızı ile, PCIe 1.0a tanıttı.

PCI Express 1.1

    2005 yılında, PCI-SIG PCIe 1.1'i tanıtmıştır. Bu güncellenmiş veriyolu çeşitli geliştirmeler içerir, ama PCI Express 1.0a ile tam uyumludur.
    Veri hızı için herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

PCI Express 2.0

    PCI-SIG 15 Ocak 2007 tarihinde PCI Express Base 2.0'ı duyurmuştur. Bu veriyolu ile slot başına verim 250 MB / s, 500 MB / s  yükselmiştir. Veri transfer hızını iki katına çıkarmıştır.
    PCIe 2.0 anakart yuvalarının PCIe v1.x kartları ile tam bir geriye dönük uyumu vardır.

PCI Express 2.1

    PCI Express 2.1'in hızı PCI Express 2.0 ile aynıdır. Ne yazık ki,  PCI Express 2.1 kartları ve 1.0/1.0a ile bazı eski anakartlar arasında geriye doğru uyumluluk yoktur ama PCI Express 1.1 bağlantılı anakartlar ile geriye dönük uyumluluk destek programları aracılığıyla kendi üreticileri tarafından bir BIOS güncellemesi ile sağlanlanabilmektedir.

PCI Express 4.0

   PCIe 4.0 standardıyla beraber PCIe 3.0’da buluna  8 GT/s (gigatransfers) hızı 16 G/s hızına çıkıyor. Aynı zamanda yine bant genişliği de iki kat artış gösteriyor. 





HDMI

HDMI NEDİR?

    'Yüksek çözünürlüklü çokluortam arayüzü' veya kısaca HDMI (High Definition Multimedia Interface), 2003 yılında ses (audio) ve görüntü (video) verilerini sıkıştırılmadan dijital olarak aktarmak için geliştirilmiş bir arabirimdir.
    HDMI kablo ses ve görüntü aktarma işlemlerinde kullanılan kablolardır. Genellikle bir görüntüye sahip cihazdan başka bir cihaza görüntü ve ses iletilmesinde kullanılmaktadır. HDMI kablolar kendi içerisinde TİP A,TİP B,TİP C, TİP D ve TİP E şeklinde çeşitlendirilirler. Hepsinin kullanım sebebi aynı olsada kullanıldığı cihazlara göre farklılık gösterir.

HDMI ÇEŞİTLERİ

    Tip-A konnektör 19 pin’li olup elektriksel olarak tek-hatlı DVI-D ile çalışabilir. En çok kullanılan HDMI kablo bu tiptir ve yaygın olarak kullanılır. 


    Tip-B ise daha yüksek çözünürlükleri destekler ve 29 pin’lidir. Çift-hatlı DVI-D ile elektriksel olarak çalışabilir.



    Tip-C ve Tip D taşınabilir cihazlar için tasarlanmıştır. Oldukça küçük yapıda olurlar.Tip D akıllı telefonlara uyumludur. 

    Tip E ise otomotiv donanımlarına kullanılan bir HDMI çeşididir.

OLED

OLED NEDİR?

    Organik LED (Işık yayan diyot) "Organic Light Emitting Diode"

    İlk olarak 1987'de Kodak araştırmacıları Ching W. Tang ve Steven Van Slyke tarafından oluşturulan OLED teknolojisi ise LED'le aynı fikre sahiptir. Ancak LED ampulleri yerine ince, ışık yayan filmleri kullanır. OLED bu sayede daha parlak ışık oluşturabilirken, mevcut LCD/LED teknolojilerden daha az enerji kullanır. OLED'deki "O" harfi yani "organik" ise ışık yayan filmlerin hidrokarbon zincirlerden oluşmasından kaynaklanıyor.
    OLED ekranlar genellikle dört birincil katmandan oluşur: yapı iskeletini oluşturan alt tabaka, elektronları çeken anot, elektronları sağlayan katot ve aralarındaki organik katmandır.


OLED'İN AVANTAJLARI

    Bulanıklıktan tamamen yoksun olmanın ve çok daha detaylı olmanın yanı sıra, ışığın her pikselde ayrı bir şekilde kontrol edilmesi sebebiyle, yerel karartmayı da mümkün kılıyor.
    OLED televizyonların önemli üreticilerinden biri olan LG, piksellerin kendilerini kapatarak "göreceli siyah" yerine "tam siyah" sunmasını "sonsuz zıtlık" olarak tanımlamaktadır.

12 Ekim 2016 Çarşamba

AMD VE INTEL İŞLEMCİLERİNİN CPU-Z ÇIKTILARI


INTEL İŞLEMCİLERİNİN CPU-Z ÇIKTILARI


1-İNTEL CORE İ7 6700 K



2-İNTEL CORE İ3/İ5/İ7 4XXX




3-İNTEL CORE İ5 661




4-İNTEL PENTIUM




5-İNTEL MOBILE CORE 2 DUO T6400



AMD İŞLEMCİLERİNİN CPU-Z ÇIKTILARI

1-AMD RADEON R9 200 




2-AMD FX




3-AMD A10-7850K




4-AMD K15




5-AMD A8-5500




CPU


İŞLEMCİ YAPISI



İŞLEMCİNİN YAPISINDA BULUNAN BİRİMLER

    Üreticiler, farklı işlemci mimarilerine göre işlemci üretirler. İşlemci mimarisi; 
işlemcinin işlemleri gerçekleştirme yöntemini, teknolojisini ve tasarımını ifade eder. Ortak 
mimariye sahip olan işlemciler aynı komutları tanımakta ve aynı yazılımları 
çalıştırabilmektedirler. İşlemci mimarisinin tarihi yapısına bakıldığında John von Neumann 
tarafından 1945 yılında yazılan rapordaki işlemci mimarisi hâlen geçerliliğini korumaktadır. 

  • Çekirdek (Core) 

      Komut çalıştırma işlemlerini yapan bölümdür.
Çalıştırma birimi olarak da bilinir. Bu ünite komutları çalıştırır ve pipeline (iş hattı) denen yollarla beslenip tam sayıları kullanarak okuma, değiştirme ve komut çalıştırma işlemlerini yapar.

  • Kontrol Birimi 

    İşlemciye gönderilen komutların çözülüp (komutun ne anlama geldiğinin 
tanımlanması) işletilmesini sağlar. İşlemci içindeki birimlerin ve dışındaki birimlerin eş 
zamanlı olarak çalışmasını sağlayan kontrol sinyalleri bu birim tarafından üretilir.

  • Ön Bellek (Cache) 

    Sistem belleğinden gelen veriler, çoğunlukla CPU’nun hızına yetişemez. Bu problemi 
çözmek için CPU içinde yüksek hızlı hafızalar bulunur, buna ön bellek denir. Ön bellek 
çalışmakta olan programa ait komutların, verilerin geçici olarak saklandığı yüksek hızlı 
hafızalardır. 

  • İletişim Yolları 

    İşlemciler, bilgisayarı yönetmek ve kontrol etmek için iletişim yollarını kullanır. Hem 
işlemci içerisinde hem de işlemciyle diğer birimler arasında iletişim hatları bulunmaktadır.

 





 


OR - NOT - NAND - XOR KAPILARI


  VEYA(OR) KAPISI

    Girilen iki ya da daha çok değerin toplanmasına yarayan kapıdır. Bu sistemde bir yahut  daha çok giriş ve bir çıkış kapısı bulunur. Buna veya kapısı (OR gate) denir.
    VEYA Kapısı, herhangi bir girişi 1 olduğunda 1 cevabı verir, ancak tüm girişleri 0 ise 0  verir.






 DEĞİL(NOT) KAPISI

   DEĞİL kapısı, girişindeki mantıksal değeri tersine çevirir. Girişteki işaretin lojik 1  seviyesinde olması durumunda çıkış lojik 0 seviyesinde, lojik 0 seviyesinde olması  durumunda ise çıkış lojik 1 seviyesinde olur.






 VEDEĞİL(NAND) KAPISI

    Lojikte yaygın olarak kullanılan diğer bir kapı VE ile DEĞİL kapılarının birleşmesiyle  oluşan VEDEĞİL (NAND)kapısıdır. Bu kapıda girişlerin her hangi birinin ‘0’ olması  durumunda çıkış ‘1’ olmaktadır. Girişlerin tümü ‘1’ olduğu zaman ise çıkış ’0’ olmaktadır.




                                                  

 XOR KAPISI

    XOR (exclusive OR) Kapısı, girişindeki işaretler birbirinden farklı olduğu zaman çıkış  olarak 1 verir, diğer tüm hallerde 0 verir.



KONDANSATÖR VE TRANSİSTÖR ARASINDAKİ FARKLAR


TRANSİSTÖRLER



  • Transistörler küçüktürler ve az enerji harcarlar.
  • Transistörler daha uzun çalışırlar ve ömürleri uzundur.
  • Transistörler her an çalışmaya hazır durumdadırlar.
  • Çalışma voltajları düşüktür.Pil ile çalışma imkanı vardır.
  • Transistörler lambalar gibi cam değildir, kırılmaz.
  • Transistörler imalatı kolay ve transistör fiyatları daha ucuzdur.
  • Transistörler NPN ve PNP olmak üzere ikiye ayrılır.







KONDANSATÖRLER



  • Sembolü 'C' birimi 'Frad'dır.
  • Kondansatörlerin fiziksel büyüklükleri,çalışma gerilimleri ve depolayabilecekleri yük miktarına bağlıdır.
  • Kondansatörler hemen hemen her boyutta ve şekilde temin edilebilirler.
  • Kondansatörlerin kapasitesi düşüktür.Bu yüzden kısa ömürlü ve yüksek sıcaklıktadırlar.
  • Kondansatörler çalışma voltajlarının üstünde gerilime maruz kaldığında fazla ısınarak patlayabilirler.
  • Kondansatörler kutuplu ve kutupsuz olmak üzere ikiye ayrılır.










AMD VE INTEL İŞLEMCİLERİN KOD ADLARI


1. AMD İŞLEMCİLERİ
  • K5
  • K6
  • Little Foot
  • K6-2
  • Chompers
  • Sharptooth (K6-III)
  • K6-2+
  • Argon
  • Corvette 
  • K-7 (Athlon)
  • Pluto
  • Orion
  • Thunderbird
  • Splitfire
  • Camaro
  • Palamino
  • Morgan
  • Appaloosa
  • Mustang
  • Thoroughbred B
  • Barton
  • Hammer
  • Odessa
  • San Diego
  • Athens

   
2. INTEL İŞLEMCİLERİ

  • 486SX
  • 486DX
  • 80486DX4
  • Pentium
  • Pentium Pro
  • Pentium/MMX teknolojisi
  • Tillamook
  • Pentium II
  • Kalamath
  • Deschutes
  • Tonga
  • Katmai
  • Celeron
  • Covington
  • Mendocino
  • Dixon
  • Coppermine
  • Coppermine (FC-PGA 370)
  • Coppermine 128K
  • Tualatin
  • Timna
  • Xeon
  • Tanner
  • Cascades
  • Willamette
  • Northwood
  • Foster
  • Merced
  • McKinley
  • Madison
  • Deerfield


     
      

9 Ekim 2016 Pazar

BIOS AYAR EKRANI VE MENÜLERİ

BIOS Nedir?


    BIOS (Basic Input Output System), giriş ve çıkış aygıtlarını kontrol ederk sistemin açılmasını sağlar. BIOS, kalıcı bir yazılım olup ROM bellekte saklanır. Anakart’ın birçok özelliğini kullanmamıza olanak sağlayan yazılım, sistem ve donanımlarımız arasında bağlantı kurar.



BIOS Menüleri Nelerdir?

  • STANDARD CMOS SETUP
  • BIOS FEATURES SETUP
  • CHIPSET FEATURES SETUP
  • INTEGRATED PERIPHERALS
  • POWER MANAGEMENT SETUP
  • PNP/PCI CONFIGURATION
  • LOAD BIOS DEFAULTS
  • LOAD SETUP/PERFORMANCE DEFAULTS
  • SUPERVISOR PASSWORD
  • USER PASSWORD
  • SAVE & EXIT SETUP
  • EXIT WITHOUT SAVING


Standart CMOS Setup

  • Date/Time, sistem saati ve tarihinin ayarlandığı sekmedir.
  • Hard Disk, BIOS'un Hard Disk'inizi otomatik (AUTO) ya da manuel olarak tanıtılacağı bölümdür. 
  • Disk Drives, disket sürücünüzün tipini belirler.
  • Halt On, BIOS test yaparken herhangi bir hata ile karşılaşırsa ne yapması gerektiğinin belirlendiği bölümdür.

BIOS Features Setup

  • Virus Warning, Boot sektördeki virüsler için uyarı verilmesini sağlar.
  • CPU Internal Cache, sistem performansını arttırmak için açık tutulabilecek bir bellektir.
  • External Cache, tüm yeni anakartlarda bulunan bir özelliktir ve "ENABLED" konumunda olması gerekir.
  • Quick Power on Self Test (POST), açılış testinin hızının ayarlandığı bölümdür.
  • Boot Sequence, işletim sisteminin hangi sürücüden başlatılacağının karar verildiği sekmedir.
  • Floppy Disk Access Control, sabit diskten diğer aygıtlara bilgi paylaşımının ayarlandığı bölümdür.
  • Boot Up Floppy Seek, bilgisayar açılırken floppy sürücüsünün denetlenip denetlenmeyeceğini sorar.
  • Boot Up Numlock Status, Numlock tuşunun açılışta etkin olup olmayacağı ayarlanır.
  • Security Options, bu bölümde bilgisayarın açılışı için parola ayarlanır.
  • Typematic Rate, bir saniyede klavyeden kaç karakter girileceği ayarlanır.
  • Typematic Delay, iki karakter yazımı arasındaki gecikme süresi belirlenir.
  • PS/2 Mouse Function Control, eğer mouse PS/2 portundan kullanılıyorsa mutlaka "ENABLED" yapılmalıdır.
  • HDD S.M.A.R.T Capability, disk testinin yapıldığı bölümdür.
  • Video ROM BIOS Shadow, ekran kartının BIOS'unu RAM'e taşır.




Chipset Features Setup

  Chipset ayarlarının değiştirildiği bölümdür. Fakat ayarların değiştirilmesi tavsiye edilmez. Çünkü anakart satılırken en ideal ayarları yapılarak gönderilir.
  • VGA Shared Memory Size, ekran kartının ne kadar RAM kullanacağının ayarlandığı bölümdür.
  • 8/16 Bit I/O Recovery Time, Default ayarlarda bırakılmalıdır.
  • Onboard PCI IDE, IDE (Tümleşik Elektronik Aygıtlar) aygıtının PCI veri yolunu kullanması için gerekli bir sekmedir.
  • Data Integrity Mode, eğer belleğiniz hata düzeltmeli bir bellek ise "ECC" değilse "Non-ECC" yapılır.
  • Current CPU CORE Voltage, işlemcinin çalışma gerilimi gösterilir.
  • CPU Fan Speed, işlemcinin fan hızını gösterir.
  • Current System Temperature, sistemdeki sensörlerin ısı değerlerini gösterir.
  • CPU Temperature, işlemcinin belirlenen çalışma sıcaklığını geçtiği durumlarda uyarı vermesini sağlar.
  • Shout Down Temperature, işlemci belirlenen sıcaklığı geçerse bilgisayar kendini kapatır.
  • On Chip USB, sistemdeki USB aygıtlarını kullanmak için "ENABLED" konumunda bırakılmalıdır.
  • Fan Fail Alarm, bilgisayarda bulunan fanların çalışma hızı düştüğü zaman uyarı verir.

Integrated Peripherals


  • Power On Function, bilgisayarı nasıl açmak istediğimizi (klavye,mouse,v.b.) ayarlamamızı sağlar.
  • IDE HDD Block Mode, 2 GB'tan büyük disklerde "ENABLED" konumunda olmalıdır.
  • On Chip Primary/Secondary IDE, IDE 1 ve IDE 2 devrelerinin kontrolünü sağlar.
  • Onboard FDC Controller, disket sürücüsünün kontrolünü sağlar.
  • USB Controller, USB portlarını kontrol eder.
  • USB Keyboard Setup, USB klavye izinleri ayarlanır.
  • UART Mode Select, kızılötesi aygıtların kullanımına göre ayarlanabilen bir bölümdür.
  • On Board FDD Controller, FDD kontrolünü sağlar.
  • On Board Parallel Port, Paralel portların çalışma adresleri ayarlanır.
  • PWRON After PWR Fail, bu ayar sayesinde elektrikler gidip geldiğinde bilgisayarınız kendini otomatik olarak açabilir.
  • PS/2 Mouse Power On, "ENABLED" konumunda, mouse tuşuna basıldığı an bilgisayarın açılması sağlanır.
  • Keyboard Power On, "ENABLED" konumunda, klavyeden herhangi bir tuşa basılması durumunda bilgisayar açılır.





Power Management Setup

  Bu bölüm bilgisayarın enerji tüketiminin ayarlanmasını sağlar.


  • Power Management, bu bölüm tüm güç seçenekleri içerisinde barındırır.
  • PM Control by Apm, güç yönetiminin bilgisayar tarafından yapılmasına olanak sağlar.
  • Automatic Power Up, bilgisayarın ayarlanan saatlerde otomatik olarak açılmasını sağlar.
  • Video Off Option, bu sekme de monitörün ne zaman tasarruf moduna geçeği ayarlanır.

PNP/PCI Configrutaion


  Tak-Çalıştır işletim sistemlerinin ayarlandığı bölümdür. Eğer BIOS'u kullanmak istiyorsanız bu ayar "NO" olarak kaydedilmelidir.
  • PnP Os Installed, Tak-Çalıştır bir işletim sistemine sahipseniz "YES" yapınız.
  • Resources Controlled By, "AUTO" ayarı önerilir. Bu ayar durumunda her veri yoluna IRQ otomatik olarak atanır. Ayarları manuel yapmak istiyorsanız uygun slotları kendiniz seçmelisinz.

Load BIOS Defaults

  BIOS ayarlarını yanlış girerseniz ya da eski durumuna döndürmek istiyorsanız bu ayar kullanılır.

Save & Exit Setup

  Yapılan ayarların kaydedilerek çıkış yapılmasını sağlar.





Exit Without Saving

  Yapılan değişiklikler kaydedilmeden çıkış yapılmasını sağlar.

Load Setup/Performance Defaults

  BIOS sisteminin optimum performansta çalışabileceği ayarları geri yükler.

Supervisor Password

  BIOS ayarlarının tek bir kişi tarafından kontrol edilmesi için şifre belirlenen bölümdür.

User Password

  Sadece sisteme şifre koyar, BIOS'u etkilemez.


BIOS ve UEFI  Arasındaki Farklar

  • BIOS pc ler üzerinde gömülü gelen ve pc’nin ilk çalıştırdığı yazılımdır. UEFI ise intel firması tarafından geliştirilen BIOS standartlarıdır.
  • UEFI farklı fare kontrollerini destekler, sabit diskinizi yedeklemeye imkan tanır.
  • UEFI internetinizi kullanarak bilgisayarın ihtiyacı olan sürücüleri kurabilir. BIOSta bu özellik yoktur.
  • BIOS yalnızca metin arayüzü ile yönetilebilir; UEFI de grafiksel bir arayüz mevcuttur.
  • BIOS tek dil seçeneği sunarken, UEFI çoklu dil seçeneği sunarak kullanımı kolaylaştırır.
  • BIOSun aksine, UEFI firmware manager and system software manager şeklinde 2 modül mevcuttur.
  • UEFI açılış süresi daha kısadır.
  • UEFI C diliyle geliştirilmiştir, BIOS ise ASM diliyle
  • 16-bit modunda çalışır; UEFI- 32-bit veya 64-bit modunda
  • Herhangi bir işletim sistemi olmadan UEFI üzerinden internette dolaşmak mümkün olabilir.
  • UEFI hataları düzeltmekte ve arızaları onarmakta daha iyidir.