9 Ekim 2016 Pazar

RAID ÇEŞİTLERİ

Raid Nedir?

    Eskiden bilgisayarlardaki depolama alanı Megabyte(MB) ile ölçülürken, yakın geçmişte Gigabyte(GB) ile ölçülmeye başlanmış ve şu an Terabytle(TB) ile ölçülür olmuştur. Alan arttıkça “nasıl olsa depolamak için çok yer var” diyerek çoğumuz yedek almıyoruz ve diskimize zarar gelince bazen saatlerce hatta günlerce kurtarmaya çalışıyoruz, bazen ise kurtarılamayacak durumda oluyor ve bütün verileri kaybediyoruz. Bir de bunu ev kullanıcıları için değil de iş yerleri için düşünelim. Verileri kaybetmek çok büyük bir sorun olur.
    İşte burada devreye Raid giriyor; Veri kaybını engellemek için yeni bir disk takıyorsunuz. Taktığınız bu disk ile ister performans elde edebilirsiniz isterseniz de veri kaybını engellemek için güvenlik oluşturabilirsiniz.

Raid Çeşitleri Nelerdir?

Raid 0 
   Raid 0 sadece performans için üretilmiş teknolojidir.En az 2 disk ile oluşturulur.Raid kart üzerine gelen tüm datalar disk sayısına bölünerek aynı anda hepsine birden yazılır.

Raid 1 
    Raid 1’de yapı çok farklıdır.Yine en az 2 disk ile oluşturulan bu yapıda Raid kartına gelen tüm data iki diskete aynı şekilde yazılır.Bu işleme Mirroring’te denilir.Bir disk göçtüğünde diğer disk problem olmamış gibi işlemlere devam eder.Kapasite anlamında da tekdisk kapasitesi elde edilir.

Raid 2 
    Günümüzde kullanılmayan bir Raid türüdür.En az 14 disk ile yapılır.10 disk datalar için tutulurken kalan 4 disk ECC (error correction control) benzeri Hamming kod’ları tutar.Günümüzde Raid kartları üzerinde ECC bulundurdukları için Raid 2 yapısı kullanılmamaktadır.

Raid 3 
    Bu yapı en az 3 disk ile oluşturulur.Veriler parite diski hariç tüm disklere dağıtılır.Bu yapıda tekbir parite diski bulunduğu için erişim hızı çok yüksektir.Raid 3’te günümüzde kullanılmayan teknolojidir.
Raid 4
    Raid 3 ile neredeyse aynıdır.Aradaki tek fark Raid 4 yapıda veriler disklere sektör sektör yazılır.Her data disklere sıra ile yazıldığı için yazma işlemi sırasında okuma işlemi de yapılabilmektedir.

Raid 5
    Günümüzde en yaygın ve en popüler yapı Raid 5’tir. En az 3 disk ile oluşturulur.Parite bilgisi tüm disklere dağıtılır.Yani tüm disklerde hem veri hem parite bilgisi bulunur.

Raid 6
    Raid 6 en az 4 disk ile yapılır.Bu yapıda Raid 5 gibi dağıtılmış pariteler kullanır.Raid 5’ten farkı ise iki ayrı parite diski kullanması ve 2 diski tolere edebilmesidir.Okuma hızı oldukça iyidir.

Raid 10
    Raid nesting denilen bir yapı ile farklı 2 raid 1’in Raid 0 yapısı altında birleştirilmesi ile oluşturulur.En az 4 disk ile oluşturulan bu yapı Performans olarakta yüksek seviyededir.

Raid 15
    Raid 15 en az 6 disk ile yapılır.2 raid 5 yapısının Raid 1 ile birleştirilmesi ile elde edilir.En güvenli yapıdır.Yüksek güvenli dataların saklanmasında kullanılır.

Raid 50
    En az 6 adet disk ile oluşturulan bir yapıdır.2 tane Raid 5’in Raid 0 ile birleştirilmesi ile yapılır.Hem performanslı hemde güvenlidir.

Raid 51
    Raid 50 ile çok benzerdir.2 adet Raid1 yapıyı Raid 1 ile birleştirerek üretilir.En güvenli yapıdır.

Raid 60
    En az 8 disk ile elde edilen bu yapı, 2 adet Raid 6 yapıyı Raid 0 yapısı altında birleştirilir.Burada yüksek seviye güvenlik elde edilir.Toplamda 8 disk’in 6 diski tolere edilir.Güvenlik en üst seviyede iken mali anlamda en pahalı yapıdır.

Raid 0+1
    İşte Raid teknolojisinde performans anlamında en üst seviyede bulunan Raid yapısı budur.Disk sayısı ne kadar fazla ise performans o derecede artar.En az 4 disk ile oluşturulabilir.2 adet Raid 0 yapısını Raid 1 altında toplayarak yapılan bu yapı gelen tüm dataları parçalayıp tüm disklere dağıtarak okuma yazma yaptığından performans olarak hiçbir yapı performans anlamında bu yapının yanına yaklaşamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder