4 Ekim 2016 Salı

IF VE FOR KULLANIMI

If kullanımı

    if yapısı tek başına, else deyimi ile birlikte, else if deyimi ile birlikte veya her ikisi ile birlikte kullanılabilir.
if (ifade) işlem-satırı; /* if kalıbının tek başına kullanımı */
    Eğer if ile başlayan satırda if deyiminden sonra yer alan parantezler içindeki ifade doğru ise (ifade sonucu 0'dan farklı ise) aynı satırda if kalıbından sonra yer alan işlem satırı çalışır. Eğer ifade yanlış ise (ifade sonucu 0'a eşit ise) if kalıbından sonra yer alan işlem satırı devre dışı kalır. Yani, program o işlem satırı hiç yazılmamış gibi bir sonraki işlem satırından çalışmaya devam eder.
/* if kalıbının else deyimi ile birlikte kullanımı */
if (ifade) işlem-satırı;
else işlem-satırı;
    Eğer if satırında yer alan ifadenin sonucu doğru ise, program if satırındaki işlem satırının gereğini yerine getirir, else satırına hiçbir işlem yapmaz. Eğer if satırında yer alan ifade yanlış ise, program if satırını dikkate almaz, else satırındaki işlem satırının gereğini yerine getirir. Program iki satırdan sadece bir tanesini dikkate almak zorundadır.
    Sadece if satırlarından oluşan bir programda bütün if satırları da işlem görebilir, hiçbir if satırı da görmeyebilir. Elde edilecek sonuç tamamen if satırlarında tanımlanan ifadelerin doğruluğuna bağlıdır ve birbirinden bağımsızdır. if ve else gruplarından oluşan işlem satırlarında ise if ya da else işlem satırlarından birisi mutlaka çalışacaktır. Çünkü biri diğerinin alternatifidir ve birbirine bağlıdır. Program if satırının ifadesinin sonucunun doğru olduğunu belirleyip ilgili işlem satırını çalıştırdığında, artık else ile ilgili işlem satırına işlem yapma şansı yoktur.
/* if kalıbının else if ve else deyimi ile birlikte kullanımı */
if(ifade) işlem-satırı
else if(ifade) işlem-satırı
else if(ifade) işlem-satırı
.
else if(ifade) işlem-satırı
else işlem-satırı
    if-else-if kalıbında, bir if satırı, istediğiniz sayıda else if satırı ve isteğe bağlı olarak tanımlanan bir else satırı bulunur. Yani, else satırının tanımlanması şart değildir.
Program, en başta yer alan if satırı ile if-else-if kalıbını değerlendirmeye başlar. İlk doğru ifadenin bulunduğu if veya else if satırı ile karşılaştığında ilgili işlem satırını çalıştırır. Kalıbın geri kalan tüm satırlarını değerlendirmeye almadan geçer. Eğer if ve else if satırlarında yer alan ifadelerden hiç biri doğru bir sonuç vermezse, else satırında yer alan işlem satırını çalıştırır. else satırı da mevcut değilse, program if-else-if kalıbının hiç bir satırını çalıştırmadan bir sonraki satırdan çalışmasına devam eder. if-else-if kalıbında sadece tek bir satır işlem görür.
    if-else-if kalıbının aynı sayıda if satırı ile sağlanan seçenek sistemine göre bir avantajı vardır. if satırları ile sağlanan seçenek sisteminde program doğru sonuç veren bir ifadenin bulunduğu bir if satırını çalıştırdıktan sonra, diğer if satırlarını da değerlendirmek zorundadır.

 İç İçe if ve else deyimleri


C dilinde, bir if veya else deyimine bağlı olarak çalıştırılan işlem satırında yeni bir if deyimi yer alabilir. Yine bir if veya else deyimine bağlı olarak çalıştırılan kod bloğu içinde yer alan işlem satırlarından birisinde yeni bir if deyimi yer alabilir. Başka bir ifade ile, bir if deyimi başka bir if veya else deyiminin içinde kullanılabilir. İçte kalan if deyimi dıştaki if deyimine ait ifadenin doğru olması halinde programın çalıştırdığı tek bir satır olabileceği gibi, dıştaki if deyimine ait bir kod bloğunun işlem satırlarından biri de olabilir.


if(ifade1)     Deyim1; else if (ifade2)     Deyim2; else if (ifade3)     Deyim3; .... .... else     Deyim_n; Deyim_n+1;

For Döngüsü


  For döngüsünde bir başlangıç noktası ve bitiş noktası vardır.Tabii başlangıçtan bitime gidebilmek için bir artırım tekniği kullanılır.Örneğin bir i değerini 1 den başlatıp 5 e kadar götürmek için önce ilk değer 1 verilir,son değer beş verilir ve sayıları artır diyerek 5 e kadar saydırabiliriz.
Sonsuz döngü bu açıklamanın dışındadır.
Şimdi anlattıklarımızı kodlara dökelim.

for(i=1;i<5;i++)


    Burada 1'den 4 e sayıları içeren bir döngü oluşturduk. 
i++ tanımının anlamı i=i+1 dir,yani önce i değerini kullan sonra bir artırarak bitime kadar devam et demektir. 
    Daha iyi açıklayabilmek için örnek bir kod yazalım:

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main()
{
int i;
for(i=0;i<5;i++)
printf("%d\n",i);
system("pause");
return 0;
}

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder